SICILIA

SICILIA

Sì un triangulu di peni e d’amuri,

sì ’na matri di tanti beddi figli

masculi e fimmini comu gigli,

ma una ie tinta e ie lu to duluri.

Di ’na matri cu lu cori d’oru

nascì na figlia laira e vilinusa,

sangisuca ca attacca la vintusa

e nun canusci né frati né soru.

Ssu cancaru t’avissitu a livari:

ssa to figlia crudeli e tantu brutta

tutta la to dignità si vo mangiari;

’nchiudila si pua dintra ’na grutta.

Tu sì ’na signura nobili e fina,

ma siccomu cumanna ssa patruna,

ca a lu pedi t’attacca la catina,

’nguttuta tu ti chiangi la sfurtuna.

La mafia di la sugiità ie lu riiettu,

ie ’na lupa allupata senza cori

e a mia m’abbruscia lu pettu,

datu ca campa si lu statu mori.

Pri la Sicilia ie sulu disprazioni,

ie lu scunfurtu di tanti siciliani

ca non vonnu la strema unzioni,

ma travagliari sireni oj e dumani.

Sicilia mia bedda comu la luna,

pri tia scrivu versi notti e jornu

pri tia iju cantu amuri a serenata;

sì ’na rigina cu ’n testa la curuna,

di la to biddizza lu me cori adornu,

accussì senza feli passu la jurnata.

Gino Ragusa Di Romano
Dal mio libro "LACRIME E SORRISI"  ‐ Pellegrini Editore
Cosenza 2014