'I fantasimi

Dùappu tantu tìampu
oj o' me paisi,
mi fici 'ne caminata a' chiazza.

'Ne picca, che 'un avìa pirdutu 'i vista,
'un s'evìanu canciatu 'nni li facci;
ma, criditimi,atri
mi pàrsiru fantàsimi...
chi dicu?...... "Ciccu Picialla" parìa eddubbàtu
pi' fari l'atturi du tegàtru......
E Turìddu, mi ricuardu
che s'erriminàva bùanu
e cu 'i fìmmini 'ballava strittu.  
Mi parsi tanticchia errappàtu,
'u taliàiu.
ma 'un ci vosi diri nenti. 'Un nni parràmu pùai
di ddi picciùatti
che l'ùrtima vòta vitti
quann’eranu picciddi..
'Un sàcciu nè comu 'i sanu sèntiri,
nè di cu su' figghi.
Mancu a 'nciùlia  sacciu,
che tutti o' me paisi,
s'un evìanu 'u " Do’' ,
n'evìamu una.

N'o vicinàtu c'era:
'a 'Ncicunàta,Scapèttu,
Ciancilacìgna,Tarduvinìsti,
Varvajànnu,Lucilalùna…..
e dà derrìa.'u Nanu,'a Santòra,
.'a Bianna, 'a Tartùca, 'a Cirdìsa ......
e......pur'a Buttanàzza! Ma lassamu iri.........
Mìanzu stunàtu, mi firmàiu.
E fu 'ne 'ddu momentu
che mi sintìu vulàri,
pi' ghìrimi e 'ssittàri
davànti,’n on tegàtru
dunni si vidìanu sfilàri
tanti genti, unu a unu,
tutti trasparenti com'a cira;
ed a tutti 'a cira,
oramài squagghiàta,
cc’ evì’errappatu 'i facci.

Tutti 'u passu evìanu canciàtu,
e quarchi culu
'un s'ennacàva chiù
comi 'ne vota. I' mi taliàiu 'i manu,
'i vrazza pilùsi....
e quannu mi vitti
'nno cristallu di 'ne porta,
ch'evìa l'ùacchi chiù sfunnati
e stanchi,
'a vàrva bianca
e a testa tignùsa e lucenti,
happi e tistiari, senza diri nenti. Cu 'avìa e diri quann'evìa vint'anni? Comu vola 'u tìampu!....... Pàssanu 'i biddìzzi,
passa 'a giuvintù.
ed a cu l'àvi'
cc’errèstanu 'i ricchizzi......  
Fina che 'a morti,
cu' 'ne fàci che 'un 'a pirduna e nuddu,
'un 'i mèti, comu ‘i spìchi,
quannu s’erricogghi lu furmìantu.