'Un mi pùazzu scurdari....

... 'U suli, quannu tracuddava,
'ddu cìelu di cristallu acquamarìna
e, ddà 'n funnu,
'ddi negghi scuri e pipitùna,
e stinnicchiàti, comu tanti punziddati,
che parìanu di cuttùni.  
Chiù 'n funnu encòra,
dà luntanu, u' bìaddu tàgghiu
‘ntra ‘i muntagni scuri
e 'u cìalu ch'eddumàva. 'A friscùra di la sira,
l'acqua frisca d'i cannòla,
dunni s'eppuzzàva!...   E, quannu, di matina,
friscu com'i rosi du' jardìnu ,
sbricciàtu d'acquazzìna, mi susìa,
sunava un tùaccu di campana
pi' ringrazziari 'i Santi
ed 'o Signuri
ch’errìa evia spuntatu 'u suli, dda matina.

E un vinticìaddu,
mi facìa carizzi,
comu di unu che 'un sapìa cu ièra.  
E quanti bedd'acìaddi,
che vulannu,
ciuciuliavanu  n'o cìalu! Bedda muntagna d'u paisi mia!

Bìaddu paisi di petri 'n siccu
cu' quarchi cazzulata di quacìna!  
Bedda furtizza d'a Madonna 'Oritu! Muschèa d'i Saracìni,
spanni di tesòri,
di vistimenta erraccamàti d'oru,
di quatri e màrmari 'ntarsiati, cha pàrinu pittati.
Ch'era bedda dd' affacciata, Ccu attuarnu ne terna ‘ufirriata.  
E dà gatu 'ddi du' bìaddi gugghi,
di milli culura ellicchittàti, che parìan’ erraccamati. Ed 'a Matrìci?
cu' ddi du' santi 'i petra,
nichi ,ma ccu ‘i testi 'ranni:
Pìatru cu' 'i chiavi
e Paulu c'u' libbru,
sutta d’i campani,
e sutta ‘u roggiu, tutti ‘i quarti d’ura che sunava. Bìaddu paisi mia ebbannunàtu! L'erva di to' tìmpi, comu ‘ne crapa, masticava, o ppi pasta e pani Nicolinu m’a canciava. Quannu puai di mmìarnu, nivicava, si inchìanu di nivi
e s’ammarravanu li strati.