La commedia della vita

Ah, quanto siamo falsi in questo mondo!
Quasi tutti nasciamo per farci danno:
invidia, gelosia e guerre a mai finire,
ci dimentichiamo finanche di morire;
ma se dovesse arrivare un terremoto
scappiamo per le strade di gran moto
abbracciandoci piangendo a morte
convinti fosse arrivata la brutta sorte,
o pure quando scoppia un epidemia
finisce odio, invidia e persino gelosia;
ci domandiamo tutti come stiamo,
s’è buona o brutta la salute che teniamo…
è proprio una falsa questa vita miei signori,
abbiamo la faccia da sbatterla sui muri;
è come quando l’uomo in vita non è amato
e poi a letto, morto, da tutti vien lodato.
E’ strano il fenomeno vivente,
siamo fratelli, sorelle, amici e a chi parente
ma chi siamo, dire no non lo vogliamo,
forse è vero, nemmeno noi lo sappiamo,
ma quando arriva l’ora a tutti quanti,
per stare un giorno in più, disturbiamo sino i santi.

..............................

Originale in lingua sicula

A CUMMEDIA DI LA VITA

Ah quantu semu fausi a stu munnu!
Quasi tutti nascemu pi farinni dannu:
‘nvidia, gilusia, e guerri a mai finiri,
nni scurdamu sinu c’avemu di muriri;
si ‘nto mentri però veni un tirrimotu
fujemu ‘nta li strati e tutti a cotu cotu
’n’avvrazzamu chiancennu a morti
pinsannu chi rrivau a tutti la mala sorti,
o puru scoppia ‘na brutta epidemia
finisci l’odiu, a ‘vidia e puru a gilusia;
prestu nni dumannamu comu stamu,
s’è bona o brutta la saluti ca tinemu…
è propria ‘na farsa sta vita me signuri,
avemu la facci di sbattila ‘nta li muri,
è comu quannu l’omu, nvita un è amatu,
e poi, a lu lettu, mortu, veni chianciutu.
E’ stranu lu finominu viventi,
semu frati, soru, amici e a cu parenti,
ma cu semu veramenti diri no un vulemu,
forsi è veru, mancu nui lu sapemu;
ma quannu arriva l’ura a tutti quanti,
pi stari un jornu i cchiù, priamu sinu i santi.

(rocco chinnici)